2012. február 18., szombat

HÁZI PRAKTIKÁK I

Praktikusan, takarékosan, egészségesen


Ez több fordulóra tervezett bejegyzés sorozat, mely egy-két ötleted ahhoz, hogy, hogyan lehet környezetbarát anyagokat, növényeket, felhasználni a háztartásban. 

Mosás és tisztítás

Folttisztító só
Na-perkarbonát

A na-perkarbonát aktív oxigénes fehérítő, szabadon folyó por, ebből a perkarbonát egy aktív oxigénforrás, amiből oxigén szabadulhat fel. Bomlása során az oxigén mellett, víz és nátrium-karbonát keletkezik. A nátrium-perkarbonát egy, a környezetre ártalmatlan fehérítő és fertőtlenítő hatású vegyület. 
  • Használható mind a fehér, mind a színes ruhákhoz
  • A színes ruhákat nem fakítja
  • Kiválóan alkalmas áztatásra – főleg a fehér ruhák esetén és a mosódiót használóknál ajánlott
  • Mosószódával is alkalmazható
  • Folttisztításnál készítsünk pépet és kenjük a foltra, majd dörzsöljük bele az anyagba
  • Fehérítő hatása mellett, fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik
  • Tömény alkalmazásánál gumikesztyű használata szükséges, mivel kicsit marja a bőrt (tapasztaltam)!
Én előszeretettel használom áztatásra. A konyharuhák nagyon zsírosak, koszosak tudnak lenni még egyszeri használat után is ha „jó napunk van” és minden „maszatosra” sikeredik! Az eredmény ezeknél a daraboknál igazán látványos, na meg persze az áztató vízen is látszik a hatása. Hallani és látni is lehet, ahogy el kezd „pezsegni” a víz, ahogy oldódik a zsír az „anyagtól”. Na, és akkor persze még itt vannak a fehér zoknik! Azoknál is jó eredmény érhető el, de azért az sem árt, ha a mosógépet 60 fokra állítjuk a fehér cuccok mosásánál.

Mosószóda
Na-karbonát
Foszfát tartalmú szerek helyett kiválóan alkalmazható.
Tulajdonságai, használata:
  • vízlágyító, ezáltal a mosópor valóban hatékonyan tisztít (a kemény vízben nehezen oldódik a mosópor)
  • tisztító, zsíroldó hatása miatt erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására kiválóan alkalmas, általános tisztítónak is használható. (az én tapasztalatom az, hogy a Na-perkarbonát zsíroldása sokkal jobb)
  • szódabikarbónával, vagy Na-perkarbonáttal keverve a mosóhatás fokozható, főleg erősen szennyezet ruhák esetén ajánlott ez a megoldás. Ilyen esetben természetesen ismételten előtérbe kerül az áztatás.
  • mosogatáshoz(alumínium edény mosása nem ajánlott) és általános tisztítószerként (csempe, tűzhely, zsíros szennyeződések, stb.) is használhatjuk! 
  • Üvegek mosására is használható, csak vigyázzunk, mert foltosan száradhat. Ilyenkor javallott az ecet használata.
Az adagolások természetesen változatosak, nem lehet tuti receptet adni. Mindenkinek más „jön be”, próbálkozni kell az arányokkal, hiszen a szennyeződések fajtája is változatos. pl. 5 liter meleg vízhez, 1 evőkanál mosószóda. Ez elvileg zsírtalanít és az égett részeket is könnyebb eltávolítani. Ha mégsem használna, próbálkozzunk más adagolással.
Érzékeny bőrűeknek gumikesztyű használata ajánlott, mert szárítja a bőrt!


Szódabikarbóna
Na-hidrogénkarbonát

Enyhén lúgos kémhatású, vízben jól oldódó só. Tisztításra, fertőtlenítésre, folteltávolításra, kellemetlen szagok eltávolítására használható, a környezetre ártalmatlan.

Használata:
általános tisztítószerként, önmagában vagy vízzel, ecettel keverve súrolószerként használható (wc, fürdőszoba
a makacs szennyeződések tisztítására is alkalmas (edények, csempék, sütő)
oldata mint fertőtlenítő szer is használható. Az oldatban hagyjuk állni a tisztítandó tárgyakat legalább egy éjszakára, majd öblítsük le.
mosásnál más természetes anyaggal is kombinálható
a foltok eltávolításánál is hatásos. (Kávé-, tea-, zsír- foltok)
szagtalanításra is alkalmas, hűtőben is elhelyezhető 
kíméletes tisztítás érhető el érzékeny felületeken is
lefolyó tisztításakor használjuk ecettel együtt. Előbb a szódabikarbónát szórjuk a lefolyóba (kb. 2-3 evőkanállal), majd öntsük rá az ecetet. (Én 10 %-os ecetet használok, de lehet erősebbel is. Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lép, el kezd pezsegni.) Zárjuk le a dugóval, majd 1-2 óra múlva öntsük rá a forróvizet.


Egyéb felhasználási lehetőségeiről, mint: fogpor készítése, fürdőben való használata, esetleg dezodor készítése, a későbbiekben szólok.

Házi készítésű mosószer

Ennek alapja természetesen növényi zsiradék, pontosabban a pálmavaj. 1 kg vajból, a megfelelő anyag, vagyis a káliumhidroxid és megfelelő mennyiségű desztillált víz hozzáadásával, nem egészen 6 liter mosószer állítható elő.
  1. lépés
Megfelelő védőfelszerelés felvétele után kimérjük az egy kilogramm vajat, majd felolvasztjuk. Kimérjük hozzá a káliumhidroxidot és a vizet, majd összedolgozzuk.
  1. lépés
Ezek után betesszük a sütőbe és sütjük legalább 4-5 órát, kb. 50-60 fokon, közben időnkét a botmixerrel újra és újra összedolgozzuk. Ez egyre nehezebb lesz, ahogy összeáll az anyag.

mixelés sütés közben
mosószer sütése
(mivel nem légkeveréses a sütöm és folyamatosan kb. 60 foknak kell lennie,  ezért inkább nyitott sütővel dolgozok. ) 

  1. lépés
Amíg sül a mosószer, addig elkészítjük a desztillált vizet. Vegyünk egy nagy fazekat és melegítsük fel benne, úgy két liter vizet. Amikor ezzel megvagyunk és a mosószer is megsült, kivesszük a sütőből és beletesszük a folyadékba. Ezek után újra a botmixeré a főszerep. Addig dolgozunk vele, míg homogénné nem válnak egymással. Mivel a massza oldása közben a folyadék sűrűsödik, tovább önjük hozzá a többi folyadékot. Összesen 4 liter desztillált vizet használunk fel.
  1. lépés
A teljesen elkészült mosószert illóolajjal illatosítjuk, a botmixerrel ekkor is összedolgozzuk, majd flakonokba töltjük.
Ruhák öblítése

Kiválóan alkalmas rá az ecet, bár aki a finomabbnál, finomabb öblítőkhöz van szokva, annak nehéz az átállás. A 10 %-os ecetet lehet használni töményen, de akár higítva is. Én általában felezni, illetve harmadolni szoktam, fele-harmada ecet, fele-harmada víz, majd jöhet az illóolaj is. Így két, illetve három egyliteres öblítővel lettem gazdagabb. (A tömény ecetet nem szeretem, mert ecet szagú marad a ruha)
Használat előtt fel kell rázni, mivel az illóolaj nem elegyedik el az oldatban.

Beszerzési lehetőségek

Az ecet ugyebár nem nagy kaland. Bárhol beszerezhető, az árak kicsi eltérést mutatnak a különböző boltokban, de itt van a többi beszerzendő anyag.
A szódabikarbónát már csak némi könyörgés árán hajlandóak a patikában adni (már amelyikben), sőt olyan kívánsággal állnak elő, hogy írassuk fel a körzeti orvossal. Amikor először szembesültem ezzel, nem akartam hinni a fülemnek! Étrendkiegészítő nyavajákat árulhatnak recept nélkül, szódabikarbónát nem? Sebaj, ott a kis bolt, a hiper- és szupermárket, és az online boltok. Az árak változatosak és némelyik döbbenetes!
Az étkezési szódabikarbóna, a mosószóda, és a Na-perkarbonát is mind beszerezhető akár nagy tételben is:
AZÚR Vegyszerbolt, 1085. Bp., József körút 65. szám alatt (az idei árakat nem ismerem, tavaly vásároltam ott utoljára. Akkor 2 kg mosószóda 700.-forint, étkezési szódabikarbóna 1 kg 500 forint volt)

4 megjegyzés:

  1. Köszi a leírást, bár én ismerem ezeket, és mosószert is csinálok, de jól írsz :))

    VálaszTörlés
  2. "Kimérjük hozzá a káliumhidroxidot"

    Mennyi szükséges az 1 kg vajhoz?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen!

    Bocsi, hogy csak most írok, de nem voltam gépközelben. Holnap megírom a pontos adagot (meg kell keresnem a leírást)
    Üdv,
    Andy

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!

    Elnézésedet kérem, hogy csak most írok is nem a megígért időben. Ha most fogsz elkezdeni mosószert gyártani, az lenne a javaslatom, hogy kisebb mennyiséggel kezdj,(hátha nem válik be - ízlések és pofonok) ezért a "feles" anyagmennyiségek a következők: 190 g deszt.víz, 99,5 g kálium-hidroxid. Így a pálmavaj is 500 g és a "felengedő" víz is csak 2 liter.

    VálaszTörlés